gallery/img-base-ba51
    gallery/img-titles-mt
    gallery/img-base-ba52
    gallery/img-titles-st
    gallery/img-base-ba53
    gallery/img-base-ba54
    gallery/img-base-ba55
    gallery/img-main-mi1_805
    gallery/img-base-ba4
    gallery/img-navig-ng7
    gallery/img-navig-ng28
    gallery/img-navig-ng6
    gallery/img-navig-ng10
    gallery/img-navig-ng15
    gallery/img-navig-ng18
    gallery/img-navig-ng22
    gallery/img-navig-ng4
    gallery/img-navig-ng12
    gallery/img-navig-ng27
    gallery/img-navig-ng14
    gallery/img-navig-ng16
    gallery/img-base-ba5

     

     

     

    gallery/img-base-ba56
    gallery/img-base-ba301
    gallery/img-base-ba57



    De Cairn Terrier

    Algemeen

    De Cairn Terrier is een kleine, opgewekte, vrolijke hond, een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk. De Cairn straalt blijheid en enthousiasme uit. Niets van wat er om hem heen gebeurt ontgaat een Cairn. Karakteristiek voor de Cairn is de eigenwijsheid en eigengereidheid waarmee hij door het leven dartelt: de eigenwijze, zelfstandige boskabouter. Naast de uiterlijke verschillen tussen een  Cairn-reu en een Cairn-teef (de reu is wat groter en imposanter dan de teef en bezit meestal een wat overvloediger haarvacht) zijn er ook een aantal karakterverschillen. Wellicht geheel tegen de verwachting in is een Cairn-reu over het algemeen aanhankelijker dan een teef. Tegelijkertijd echter is hij buiten dominanter en heeft daarom een strakkere hand nodig. De Cairn-teef daarentegen is binnen wat dominanter en buiten wat makkelijker. Provoceren is iets wat terrier-eigen is en waar u terdege rekening mee moet houden.

    De Cairn is opgeruimd van aard, hij is altijd opgewekt en vrolijk, ziet overal de lol van in. Is altijd in voor een spelletje, op zoek naar kattenkwaad. Ondeugend dus, maar met een hele grote dosis vertedering, waardoor het moeilijk is om boos op hem te worden.

    Cairn Terriers zijn intelligente honden. Ze leren heel gemakkelijk. Ze zijn ook heel goed in staat de basisbeginselen van de gehoorzaamheid te leren. Alleen …. als het er op aan komt ….. blijkt dat ze alleen dan luisteren áls ze daar toevallig zin in hebben. Los laten lopen op de openbare weg is daarom erg gevaarlijk.

    Cairn Terrier en kinderen

    Over het algemeen kan de Cairn goed opschieten met kinderen. Hij is een vriendje voor zowel grote als kleine kinderen. Bij kleinere kinderen moet er vanzelfsprekend voor gezorgd worden dat de hond ten opzichte van het kind wordt beschermd. Het is aan de ouders om te voorkomen dat een hond speelgoed wordt voor een kind! De regel is, dat een hond een kind van 12 jaar als volwassene kan zien, daaronder is het zijn gelijke. Laat uw kind(eren) dus nooit onder die leeftijd alleen met de hond op pad gaan.

    Opvoeding van de Cairn

    Een Cairn is een hond, die aan de ene kant heel zelfstandig optreedt terwijl hij aan de andere kant veel aandacht vraagt. Het opvoeden van een Cairn vraagt veel tijd en geduld, maar een zorgvuldig opgevoede Cairn, die geleerd heeft, wat u, als eigenaar, belangrijk vindt, is een eindeloze hond. Alle tijd en moeite, die u in de eerste maanden in de pup investeert, krijgt u later dubbel en dwars terug. Respect moet van beide kanten komen; met afdwingen bereikt u niet die fijne, ongedwongen omgang!

    Een Cairn heeft een strenge, maar eerlijke en consequente opvoeding nodig. Het is geen zeldzaamheid dat hij in zijn puppytijd teveel ruimte krijgt en de baas in huis wordt. In de meeste gevallen mankeert er niets aan de betrokken Cairn, veelal is er iets mis gegaan in de opvoeding. Het is daarom aan te bevelen met de Cairn-pup aan een puppy-cursus of -indien hij wat ouder is- aan een elementaire cursus gehoorzaamheid van een plaatselijke kynologenclub of hondenschooldeel te nemen. 

    Samen op pad

    Cairntjes zijn leuke en makkelijke reisgenootjes, mis Een Cairn Terrier van het begin af aan op juiste wijze opgevoed. Meenemen in de trein, bus of tram gaat door zijn formaat heel gemakkelijk.



    Gezondheid

    De Cairn Terrier is in principe een gezond en sterk ras.

    Toch is het ras niet geheel vrij van ziektes of erfelijke afwijkingen. Voorkomende afwijkingen zijn, in meer en mindere mate, een afwijking van het scharend gebit (ondervoor- en bovenoverbijtende gebit), het missen van 1 of 2 testikels bij reuen, navelbreuken, liesbreukjes, knikstaarten en Patella Luxatie. Een bij de Cairn bekende afwijking is de portosystemische shunt

     (ook wel levershunt genoemd). Het percentage shunts dat gevonden wordt ligt de laatste jaren stabiel op 0,4%.Verder: atopie en huidproblemen, Ziekte van Calve Legg Perthes (waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop gestoord wordt) komt sporadisch voor, nierproblemen (bij honden ouder dan 8 jaar) en sporadisch auto-immuun ziekten gemeld als Cushing en Ziekte van Addison en ocular melanosis (pigment glaucoom, vanaf 8 jaar).




    Voor zover mogelijk en relevant worden onze Cairns getest: de ouderdieren op levershunt (als pup) en Patella Luxatie en de puppen op levershunt (op 7 wkn).

    (Bron: N.C.T.C.)

    gallery/img-base-ba58
    gallery/img-base-ba302
    gallery/img-base-ba59
    gallery/img-base-ba60
    gallery/img-base-ba200

    of Witty Wonders - Rotterdam - wittywonders@xs4all.nl - 010 - 420 96 39

    gallery/img-base-ba200
    gallery/img-base-ba200
    gallery/img-base-ba200
    gallery/img-base-ba61
    gallery/img-base-ba200